Twoja wyszukiwarka

JOANNA NURKOWSKA
BRAĆ CZY NIE BRAĆ
Wiedza i Życie nr 2/1997
Artykuł pochodzi z "Wiedzy i Życia" nr 2/1997

Beta karoten, związek o własnościach antyutleniających, występuje w wielu owocach i warzywach. Jego dobroczynne dla nas działanie polega na neutralizacji powstających w organizmie wolnych rodników. Właśnie dlatego kilka lat temu zyskał sławę cudownego środka zapobiegającego nowotworom. Po okresie masowej popularności przyszedł jednak czas na zimny prysznic - wyniki badań palaczy i osób narażonych na kontakt z azbestem dowiodły, że beta karoten zwiększa u nich ryzyko zachorowania na raka płuc. Obecna analiza tych zatrważających (choćby ze względu na popularność leku) badań precyzuje teraz, komu rzeczywiście ten specyfik nie posłuży.

Nie powinni go stosować ludzie wypalających dziennie ponad 20 papierosów. (Naukowcy sądzą, że dym tytoniowy przekształca beta karoten w związki sprzyjające rozwojowi guza). Zakaz nie dotyczy jednak umiarkowanych palaczy i osób niepalących, w przypadku których beta karoten spełnia swe profilaktyczne zadanie.

"New Scientist",2058/1996