Twoja wyszukiwarka

JERZY METELSKI
JOGURT W PAPIERZE?
Wiedza i Życie nr 10/1997
Artykuł pochodzi z "Wiedzy i Życia" nr 10/1997

Fot. Archiwum

Jeśli przyjmie się pomysł fińskiej firmy Enso Paperboards, miliony kubeczków na jogurt będą zamykane ekologicznymi wieczkami wykonanymi z wykorzystaniem papieru. Wygląda na to, że zaczyna się odwrót od aluminiowych zamknięć, a może także od plastikowych kubków.

Zastosowano tzw. ensolid, nowy papierowy materiał z polimerową powłoką. Zamknięcie jest wystarczająco mocne: łatwo otworzyć kubek bez rozdarcia wieczka. Warstwa polimerowa uniemożliwia przenikanie przez ensolid tlenu, pary wodnej i zapachów.

Ensolid może być stosowany
w przetwórstwie spożywczym: do pakowania lodów, soków, twarożków i innych przetworów mlecznych.

Nakładanie ekologicznych wieczek w zakładach mleczarskich może się rozpocząć na istniejących urządzeniach po dokonaniu niewielkich zmian. Chodzi głównie o odpowiednie nastawienie regulatorów temperatury i głowic zgrzewczych.