Twoja wyszukiwarka

EWA KOŁODZIEJAK-NIECKUŁA
ZIELONI KONTRA CZEKOLADA
Wiedza i Życie nr 12/1998
Artykuł pochodzi z "Wiedzy i Życia" nr 12/1998

Producenci czekolady dostali się na czarną listę wrogów środowiska. Olbrzymie plantacje kakaowców - drzew, z których owoców otrzymuje się kakao - rosną w miejscu lasów tropikalnych. W brazylijskim stanie Bahia, w rejonie uprawy kakaowców, wycięto 99.6% pierwotnych lasów. Na wielką skalę zniszczono naturalną roślinność także na terenie innych światowych liderów kakaowych: Indonezji, Ghany i Wybrzeża Kości Słoniowej. Ponadto plantacje kakaowców opryskuje się pestycydami niezwykle szkodliwymi dla środowiska.

Co wrażliwsi na problemy przyrody miłośnicy czekolady nie muszą jednak wyrzekać się swego przysmaku. Istnieje rozwiązanie kompromisowe. Kakaowce w naturalnych warunkach rosną w cieniu innych gatunków drzew. Czują się w nim o wiele lepiej niż w monokulturze, w której spada ich produktywność. Gdyby udało się powrócić do produkcji kakao w systemie cabruca, czyli na farmach nie będących niczym innym niż niewielkim fragmentem lasu, można by jeść czekoladę bez wyrzutów sumienia.

O podobnych zagadnieniach przeczytasz w artykułach:
(01/98) ...I OSZCZĘDZAJMY JE