Twoja wyszukiwarka

JERZY DĄBROWSKI
SCHUDNĄĆ, ALE JAK?
Wiedza i Życie nr 2/1999
Artykuł pochodzi z "Wiedzy i Życia" nr 2/1999

Fot. PhotoDisc

Leptyna, odkryta kilka lat temu, jest białkiem produkowanym przez komórki tłuszczowe. Działając na część mózgu - podwzgórze -reguluje apetyt i w ten sposób masę ciała. Mutacje genu tego hormonu są najprawdopodobniej przyczyną znacznej otyłości. Świadczy o tym np. występowanie szczepu bardzo otyłych myszy czy też znalezienie w ub.r. mutacji genu leptyny w chorobliwie otyłej rodzinie pakistańskiej.

Ostatnio Rocio Sierra-Honigman i jej współpracownicy z Yale University wykazali, że komórki śródbłonka naczyń dzielą się dopiero po związaniu leptyny. Przypuszcza się więc, że leptyna, wspomagając tworzenie nowych naczyń krwionośnych, czyli angiogenezę, może w dodatkowy sposób wpływać na prawidłowe utrzymanie masy ciała.

"Science", 5283/1998