Twoja wyszukiwarka

JERZY KOWALSKI-GLIKMAN
Z WINEM NA ALZHEIMERA
Wiedza i Życie nr 5/1999
Artykuł pochodzi z "Wiedzy i Życia" nr 5/1999

Polubiliśmy już myśl, że szklaneczka wina chroni przed chorobami nasze serce. Teraz okazuje się, że może także zapewnić ochronę mózgowi.

Sercu spieszą na ratunek zawarte w winie związki o właściwościach przeciwutleniających, zaś dla mózgu korzystna okazuje się substancja, która aż siedmiokrotnie wzmaga aktywność bardzo ważnego enzymu, map-kinazy, regenerującego komórki nerwowe.

Autorem tego odkrycia jest Alberto Bertelli wraz z zespołem z Uniwersytetu w Mediolanie. Eksperymenty przeprowadzone na hodowlach ludzkich komórek nerwowych wykazały, że dodanie tej substancji pozwala komórkom na wytworzenie wzajemnych połączeń, a więc utrzymywanie stałego kontaktu między sobą. Być może, odkrycie Włochów uda się wykorzystać ku pożytkowi osób cierpiących na chorobę Parkinsona i Alzheimera. W obu przypadkach dochodzi bowiem do zerwania normalnych więzi między neuronami i w efekcie do degeneracji tkanki nerwowej.

"New Scientist", 2168/1999