Twoja wyszukiwarka

ILONA BENDYK
PRZEPIS NA PIWO
Wiedza i Życie nr 6/1999
Artykuł pochodzi z "Wiedzy i Życia" nr 6/1999

Źródło: LPS

Weź proszek piwny, wymieszaj z zimną wodą, odczekaj 14 dni - a otrzymasz piwo dobrej jakości. Ten prosty sposób warzenia piwa opracowała firma Miracle Beer Company z Wielkiej Brytanii. Jego najważniejszym elementem jest specjalnie skonstruowana beczułka (na zdjęciu) umożliwiająca wyprodukowanie w domu około 5.7 litra napoju o zawartości alkoholu 4.5%. Potrzebna jest jeszcze sucha mieszanina słodu, chmielu i drożdży. Nowe urządzenie pozwala na ominięcie problemów związanych z utrzymaniem odpowiedniej temperatury, czystości czy z mieszaniem. Przygotowanie całego procesu trwa mniej niż 10 minut, a kufel piwa wyprodukowanego tą metodą kosztuje około 0.65 funta szterlinga.