Twoja wyszukiwarka

EWA KOŁODZIEJAK-NIECKUŁA
DESZCZÓWKI GORZKI SMAK
Wiedza i Życie nr 7/1999
Artykuł pochodzi z "Wiedzy i Życia" nr 7/1999

Deszcz oczyszcza powietrze z wielu zanieczyszczeń, toteż dawno przestał być źródłem czystej wody, szczególnie w miastach. Najnowsze wyniki badań ostrzegają ponadto, że większość opadów w Europie zawiera duże ilości pestycydów i herbicydów. Normy zanieczyszczenia wody pitnej, obowiązujące w krajach Unii Europejskiej, dopuszczają obecność 100 nanogramów jakiegokolwiek pestycydu w litrze wody. Tymczasem stężenie tych substancji w niektórych próbkach deszczówki, pobieranych podczas pierwszych minut opadu, może być do 40 razy większe. Najwyższa zawartość pestycydów występuje zwykle w deszczach kończących długotrwałe susze, zwłaszcza wtedy, gdy okoliczne pola zostały niedawno opryskane chemikaliami.

"New Scientist", 2180/1999