Twoja wyszukiwarka

GRZEGORZ NALEPA
NADZIEJA DLA GRUBASÓW
Wiedza i Życie nr 10/1999
Artykuł pochodzi z "Wiedzy i Życia" nr 10/1999

Fot. Corel

Niedawno odkryte białko mahogany może brać udział w rozwoju otyłości. Na razie nie wiadomo, jaką rolę spełnia ono w komórce. Wyjątkowo interesujące jest jednak to, że przeciwdziała rozwojowi otyłości powodowanej przez dietę wysokotłuszczową u myszy. Wiele przypadków otyłości u ludzi jest właśnie efektem stosowania nieprawidłowej, bogatej w tłuszcze diety. Jeśli wyniki eksperymentów przeprowadzonych na myszach uda się potwierdzić u ludzi, być może w przyszłości lekarze będą potrafili wpływać na aktywność ludzkiego białka mahogany i zapobiegać rozwojowi otyłości u swoich pacjentów. A zapobieganie otyłości oznacza jednoczesne zwalczanie innych chorób przez nią powodowanych. Do takich chorób należą m.in. cukrzyca typu II, nadciśnienie i miażdżyca.

"Nature", 398/1999