Twoja wyszukiwarka

KRZYSZTOF SZYMBORSKI
CZEKOLADA JEST DOBRA
Wiedza i Życie nr 10/1999
Artykuł pochodzi z "Wiedzy i Życia" nr 10/1999

Nowa książka "Czekolada & kakao: zdrowie i odżywianie" wydana dopiero co w Anglii prezentuje wyniki najnowszych badań naukowych dotyczących wpływu spożycia produktów czekoladowych na ludzkie zdrowie. Wpływ ten, w świetle owych badań, wydaje się ze wszech miar pozytywny. Czekolada bogata jest w substancje odżywcze oraz potrzebne organizmowi sole mineralne, takie jak związki magnezu i żelaza; kwas stearynowy, główny tłuszczowy składnik masła kakaowego nie powoduje podniesienia poziomu cholesterolu; czekolada jest pełna antyoksydantów zmniejszających ryzyko nowotworów i chorób serca; nie może być ona winiona za podniesienie poziomu cukru we krwi i nie ma też przyczynowego związku pomiędzy jej spożyciem a otyłością. Przedstawiciele Międzynarodowej Organizacji Producentów Kakao, która była sponsorem tej publikacji podkreślają, że jest ona absolutnie obiektywna i jedynym przyświecającym im celem było zwiększenie świadomości konsumenta.