Twoja wyszukiwarka

NATALIA SZCZUCKA-KUBISZ
I KAWA, I HERBATA
Wiedza i Życie nr 10/1999
Artykuł pochodzi z "Wiedzy i Życia" nr 10/1999

Trudno sobie dziś wyobrazić europejskie miasto bez rozbrzmiewających gwaremrozmów kawiarenek, gdzie znajomi spotykają się nad filiżanką kawy lub herbaty.Te dwa napoje stały się tak nieodłączną częścią naszego codziennego życia,że niewiarygodny wydaje się fakt, iż Europejczycy poznali ich smak zaledwietrzysta lat temu. Ilu z nas wie o tym, że w wykradzeniu Turkom ich pilniestrzeżonej aromatycznej tajemnicy duży udział mieli bardziej i mniej znaniPolacy? W jaki sposób do Europy przybyła herbata? Co oznaczają skomplikowane,obco brzmiące nazwy widoczne na opakowaniach i jak się zorientować, któraherbata jest najlepsza? Czym mała czarna po turecku różni się od rozpuszczalnejbezkofeinowej? Czy uprawa kawy pomoże w ochronie środowiska naturalnego?

Zdjęcie: Archiwum Tchibo (z prawej),
Teresa Żółtowska-Huszcza (zlewej)