Twoja wyszukiwarka

MISO
SYGNAŁY - SUPERZDROWE ZIEMNIAKI
Wiedza i Życie nr 5/2000
Artykuł pochodzi z "Wiedzy i Życia" nr 5/2000

Sztuczny gen powstały z połączenia genów jedwabnika oraz pszczoły może chronić ziemniak przed chorobami.

Grupa naukowców z Victoria University w Kolumbii Brytyjskiej w Kanadzie stworzyła syntetyczny gen poprzez połączenie genu cekropiny jedwabnika z genem mellityny pszczół (składnik jadu pszczelego). Do tego dołączyli promotor pochodzący z wirusa mozaiki kalafiora i wprowadzili całość do genomu odmian uprawnych ziemniaka. Efekty eksperymentu przeszły najśmielsze oczekiwania: wyprodukowane w ten sposób kartofle są odporne na zarazę ziemniaka, największy problem hodowców, powodowany przez grzyba Phytophtora infestans. Transgeniczne ziemniaki okazały się odporne ponadto na inne groźne choroby - więdnięcie ziemniaka powodowane przez grzyby Fusarium oraz na czarną nóżkę i mokrą zgniliznę, których sprawcą są bakterie z rodzaju Erwinia.

Naukowcy sądzą, że przełamanie tej odporności przez organizmy chorobotwórcze jest mało prawdopodobne, gdyż, w przeciwieństwie do klasycznych antybiotyków powodujących zmiany metaboliczne w komórkach pasożytów, ten syntetyczny peptyd powoduje powstawanie dziur w ścianach komórkowych bakterii i grzybów. Dla rolników cała ta historii brzmi jak wspaniały sen, ale nie zapominajmy o zwykłych zjadaczach ziemniaków. Na nasze szczęście te transgeniczne ziemniaki produkują tak znikome ilości syntetycznej proteiny, że ledwie można ją wykryć nowoczesną aparaturą. Co więcej, w czasie gotowania białko to ulega całkowitej degradacji i staje się zupełnie nieszkodliwe, co potwierdzają wstępne badania na szczurach. Podobna kombinacja peptydów jest także testowana klinicznie jako potencjalna broń w walce z gronkowcem złocistym (Staphyloccus aureus), jednym z najczęstszych sprawców zakażeń szpitalnych.

New Scientist nr 2216/1999