Twoja wyszukiwarka

GRZEGORZ NALEPA
SYGNAŁY - KAWA DLA NIEMOWLĄT?
Wiedza i Życie nr 12/2000
Artykuł pochodzi z "Wiedzy i Życia" nr 12/2000

Transgeniczna odmiana kawy nie zawiera kofeiny.

Przyspieszone bicie serca, podwyższone ciśnienie krwi, drżące ręce, niepokój, bezsenność to typowe objawy przedawkowania kofeiny. Można im zapobiegać, pijąc kawę bezkofeinową, ale smak takiej kawy nie wszystkim odpowiada. Produkcja kawy bezkofeinowej polega na wypłukiwaniu kofeiny z ziarenek kawy. Taka obróbka chemiczna jest skomplikowana i kosztowna, a w dodatku koneserzy twierdzą, że uzyskany w ten sposób napój smakuje gorzej od zwykłej kawy. Jak uzyskać kawę, która ma dobry smak i nie podwyższa ciśnienia krwi?

Naukowcy opisali budowę genu kodującego enzym odpowiedzialny za biosyntezę kofeiny. To odkrycie pozwoli stworzyć transgeniczne odmiany kawy, które w ogóle nie wytwarzają kofeiny. Taka naturalnie bezkofeinowa kawa zachowa swój smak i zapach, ale nie będzie wpływała na serce i naczynia krwionośne.

Nature nr 6799/2000