Twoja wyszukiwarka

EWA KOŁODZIEJAK-NIECKUŁA
SYGNAŁY - KWADRATURA KOŁA
Wiedza i Życie nr 12/2001
Artykuł pochodzi z "Wiedzy i Życia" nr 12/2001

W Polsce nadal pije się dużo herbaty, ale czy umiemy dobrze ją zaparzyć?

Tym, którzy zastanawiają się, jaką herbatę kupić - okrągłych czy kwadratowych torebkach - donosimy, że kształt opakowania nie wpływa na jakość otrzymywanego napoju. Liczy się natomiast wielkość - to fakt sprawdzony przez naukowców z Natal University w RPA. Torebki o różnym kształcie w tym samym tempie uwalniają kofeinę i garbniki nadające herbacie niepowtarzalny smak. Liście w większych saszetkach swobodnie pęcznieją, kiedy dociera do nich woda. W mniejszych torebkach są one bardziej ściśnięte i uwalniają mniejsze ilości zawartych w nich substancji.

Napar powstaje szybciej, jeśli stosunek powierzchni opakowania do masy ją wypełniającej przekracza 1:20. Warunek ten spełnia większość sprzedawanych na rynku herbat. Ale - jak przyznają autorzy badań - najbardziej liczy się nie torebka, ale jakość jej zawartości. Najlepszą herbatę jednak nadal można otrzymać z herbacianego suszu luzem.

Food Chemistry nr 75/2001