Twoja wyszukiwarka

BOGDAN MIŚ
SYGNAŁY - KOMPUTER - DEGUSTATOR
Wiedza i Życie nr 12/2001
Artykuł pochodzi z "Wiedzy i Życia" nr 12/2001

Ludzi oceniających smak kawy może wkrótce zastąpić program komputerowy.

Jakość kawy ocenia się po wyglądzie, zapachu i smaku. Sekret doskonałej "małej czarnej" tkwi w procesie palenia ziaren. "To trudny i nieprzewidywalny proces, jedynie mistrzowie umieją ocenić, jak długo palić ziarna i jaka temperatura jest najlepsza dla danego gatunku" - wyjaśnia Alfredo Hernandez z Zakładu Inżynierii Przetwarzania Żywności w Massy we Francji. Eksperci wsłuchują się na przykład w "strzelanie" ziarenek eksplozje znajdujących się wewnątrz gazów.

Chcąc uprościć ten proces, Hernandez stworzył program komputerowy analizujący obrazy z kamery śledzącej palenie kawy. Urządzenie robi co 20 s zdjęcia, a komputer analizuje te migawki i przewiduje, jaki czas i temperatura dadzą kawę najlepszej jakości. Wyniki są następnie przedstawiane na wykresie, z którego mogą korzystać ludzie nie mający pojęcia o paleniu kawy. Część ekspertów obawia się jednak, czy komputer rzeczywiście potrafi zastąpić doświadczonego kipera.

New Scientist nr 2311/2001