Twoja wyszukiwarka

PIOTR DASZKIEWICZ
KŁOPOTY Z KOSZERNOŚCIĄ
kwiecień 1997
Koszerna żywność, czyli żywność przygotowana zgodnie z zasadami tradycji żydowskiej, staje się coraz bardziej popularna na całym świecie. Przyczyną jej powodzenia jest chęć uniknięcia zatruć pokarmowych oraz rosnące zainteresowanie judaizmem. Obecnie ...
SZCZYPTA MYKOGASTRONOMII
październik 1996
Lubimy grzyby zbierać, lubimy je jeść. Istnieje nawet dziedzina wiedzy zwana mykogastronomią, zajmująca się stosowaniem ich w kuchni. NajsmaczniejszeNiektórzy próbują negować naukowy status mykogastronomii, mimo że zajmowali się nią niemal wszyscy mykolodzy ...
ZEGAR ROŚLINNY
maj 1996
Śniedek baldaszkowaty Nagietek lekarski Lilia wodna Cykoria podróżnik Regularność zjawisk w przyrodzie od dawna zadziwiała przyrodników. W wieku osiemnastym zapanowała moda na kalendarze florystyczno-faunistyczne. Sporządzano je niemal w ...
SPROSTOWANIA
kwiecień 1996
Do artykułu Przodkowie ("WiŻ" nr 2/1996) wkradły się dwa przykre lapsusy, których nie było w oryginale. W Afryce Południowej nie znajdują się, jak zostało wydrukowane, wspaniałe przykłady sztuki człowiekowatych sprzed paru milionów lat, gdyż ...
KOKA POD PRĘGIERZEM
kwiecień 1996
W "Wiedzy i Życiu" nr 2/1996 zwraca uwagę artykuł Piotra Daszkiewicza pt. Zadziwiająca historia koki. W moim odczuciu jest to forma reklamy i promocji narkotyku. Autor z dużą lekkością opisuje zbawienne, właściwie boskie, działanie koki, pomijając ...
ZADZIWIAJĄCA HISTORIA KOKI
luty 1996
Niewiele roślin odegrało w historii tak znaczącą rolę, jak kokainowy krzew. Uważano, że jest darem boskim i diabelskim wynalazkiem, lekiem skutecznym na wszystkie dolegliwości i zemstą ostatnich Inków na białych kolonizatorach. Kokainowa botanikaKokainowy ...