Twoja wyszukiwarka

Dział - NAUKI O ŻYCIU
Kategoria - ŻYWIENIE
SYGNAŁY - MLECZNA DROGA DO... RAKA
PIOTR KOSSOBUDZKI Grudzień 2001
Nadmiar wapnia może zwiększać ryzyko powstania nowotworu. Do takich niepokojących wniosków doszli amerykańscy badacze, analizując wyniki doświadczenia z udziałem niemal 21 tys. mężczyzn. Okazało się, że ilość zjadanego wapnia (szczególnie w produktach ...
SYGNAŁY - KOMPUTER - DEGUSTATOR
BOGDAN MIŚ Grudzień 2001
Ludzi oceniających smak kawy może wkrótce zastąpić program komputerowy. Jakość kawy ocenia się po wyglądzie, zapachu i smaku. Sekret doskonałej "małej czarnej" tkwi w procesie palenia ziaren. "To trudny i nieprzewidywalny proces, jedynie ...
SYGNAŁY - KWADRATURA KOŁA
EWA KOŁODZIEJAK-NIECKUŁA Grudzień 2001
W Polsce nadal pije się dużo herbaty, ale czy umiemy dobrze ją zaparzyć? Tym, którzy zastanawiają się, jaką herbatę kupić - okrągłych czy kwadratowych torebkach - donosimy, że kształt opakowania nie wpływa na jakość otrzymywanego napoju. Liczy się natomiast ...
KOMU DOKŁADKĘ?
MARIA ORZESZKO Grudzień 2001
Święta to tradycyjnie czas wielkiego obżarstwa. Począwszy od Wigilii, pochłaniamy ogromne ilości ryb, kapusty, słodyczy... Co na to nasz żołądek? Apetyt jest często uważany za oznakę zdrowia. Jednak jedzenie służy nie tylko zaspokajaniu głodu, ale ma ...
SYGNAŁY - ZIELONE ZDROWIE
EWA KOŁODZIEJAK-NIECKUŁA Październik 2001
Krew mnichów buddyjskich, będących na wegetariańskiej diecie, zawiera bardzo duże ilości kwasu salicylowego. Jest to podstawowy składnik aspiryny, któremu przypisuje się zapobieganie chorobom serca i niektórym nowotworom. Być może właśnie dlatego choroby ...
SYGNAŁY - ZDROWY NAŁÓG
PIOTR KOSSOBUDZKI Wrzesień 2001
Stawia na nogi i chroni przed Parkinsonem. Picie umiarkowanych ilości kawy to nie tylko sposób na poranną senność. Według naukowców z Massachusetts General Hospital kofeina zawarta w tym napoju może niwelować skutki choroby Parkinsona. Schorzenie ...
SYGNAŁY - SOJOWA TERAPIA
PIOTR KOSSOBUDZKI Wrzesień 2001
Azjaci jedzą dużo soi i rzadko chorują na raka prostaty. Podczas dorocznego zjazdu Amerykańskiego Towarzystwa Urologicznego naukowcy z Centrum Badań nad Rakiem z University of California przedstawili interesujące wyniki prac nad nowym lekiem przeciw ...
SYGNAŁY - SZPINAKOBURGERA I FRYTKI, PROSZĘ!
PIOTR KOSSOBUDZKI Lipiec 2001
Czy hamburgery i hot dogi, pogardliwie zwane "junk-foodem", mogą być zdrowe? Dietetycy od lat prowadzą wojnę z hamburgerami, a mimo to tylko w Stanach Zjednoczonych zjada się ich rocznie około 6 mld. Naukowcy z University of Arkansas postanowili ...
SYGNAŁY - SOJA W WALCE Z ALZHEIMEREM
JACEK NAROŻNIAK Czerwiec 2001
Czy związki zawarte w soi mogą hamować chorobę Alzheimera? O tym, że soja jest zdrowa, wiadomo nie od dziś. Zawarte w niej związki nazywane izoflawonami lub fitoestrogenami zapobiegają chorobom serca i zmniejszają ryzyko rozwoju osteoporozy. Ponieważ ...
SYGNAŁY - POŻEGNANIE Z KOTLETEM
EWA KOŁODZIEJAK-NIECKUŁA Maj 2001
Czy podatki zmuszą nas do przejścia na wegetarianizm? Produkty spożywcze powinny być opodatkowane odpowiednio do ekologicznych kosztów ich produkcji. W ten prosty sposób ceny najskuteczniej zniechęcą do jedzenia pokarmów, których wyprodukowanie drogo ...
SYGNAŁY - PRECZ Z HAMBURGERAMI
BARBARA PRATZER Maj 2001
Tłusta dieta nie tylko szkodzi sercu - zaburza również pamięć. Do takiego wniosku doszli naukowcy z Baycrest Centre for Geriatric Care z Toronto, badając dorastające szczury. Przez parę miesięcy karmili je pożywieniem dostarczającym aż 40% kalorii w ...
SYGNAŁY - PODNIEBNA PROHIBICJA
BARBARA PRATZER Kwiecień 2001
Dużo pić, ale ani kropli alkoholu - oto najlepszy sposób na uniknięcie kłopotów podczas podróży lotniczych. Co roku na międzynarodowym lotnisku w Tokio lekarze udzielają pomocy 100-150 pasażerom, którzy mają za sobą wielogodzinny lot. W ciągu ostatnich ...
SYGNAŁY - COŚ DLA LENIWYCH
BARBARA PRATZER Marzec 2001
Nawet nie ruszając się z miejsca, można się pozbyć nadmiaru sadełka. Taką pociągającą wizję przedstawili włoscy uczeni z Uniwersytetu w Ankonie. Na razie bezwysiłkową strategię chudnięcia wypróbowali na szczurach, ale może za parę lat... Tkanka tłuszczowa ...
SYGNAŁY - JEŚĆ WIĘCEJ I SCHUDNĄĆ
GRZEGORZ NALEPA Listopad 2000
Na razie dotyczy to myszy, ale kto wie - może kiedyś uda się to również ludziom? Otyłość jest nie tylko problemem kosmetycznym - stanowi czynnik ryzyka wielu chorób, m.in. miażdżycy, chorób serca i cukrzycy typu II. W krajach wysoko rozwiniętych już ...
SYGNAŁY - CZY MIĘSO Z GRILA POWODUJE RAKA?
PIOTR KOSSOBUDZKI Lipiec 2000
Podczas biesiady na łonie natury lepiej unikać mięs pieczonych na grilu lub ognisku. Do takich wniosków doszli uczestnicy niedawnej konferencji Amerykańskiego Towarzystwa Badań nad Rakiem (American Association for Cancer Research). Przedstawiono na ...
CZERWONY LEPSZY
PAWEŁ WERNICKI Lipiec 2000
Dawniej podejrzewano, że pomidory wywołują raka. Dziś przeciwnie - mówi się, iż chronią przed nowotworami i miażdżycą. Czy można w to wierzyć, skoro związane z tym badania finansują głównie producenci przecierów i sosów pomidorowych? Od dawna wiadomo ...
KAPELUSZE PEŁNE LEKÓW
ANDRZEJ LEONOWICZ KRZYSZTOF GRZYWNOWICZ Marzec 2000
Dla nas grzyby to tylko smaczna potrawa. Tymczasem narody Dalekiego Wschodu od niepamiętnych czasów wykorzystują ich właściwości lecznicze. Grzyby pojawiły się na Ziemi około 400 mln lat temu i do dziś stanowią najszybciej ewoluującą grupę organizmów. ...
SYGNAŁY - WITAMINY Z UMIAREM
BARBARA PRATZER Marzec 2000
Czyżby niektóre witaminy osłabiały zdolność organizmu do walki z rakiem? Od czasu, kiedy naukowcy zauważyli wpływ tzw. wolnych rodników tlenowych na rozwój różnych chorób, jeszcze bardziej wzrosło zainteresowanie witaminami. Niektóre z nich, na przykład ...
BEFSZTYK Z PRIONEM W TLE
RADZISŁAW KORDEK Styczeń 2000
Brytyjska wołowina znów ma wolny wstęp na rynki Europy. Czy to oznacza, że nie zagraża nam już choroba Creutzfeldta-Jakoba, będąca odpowiednikiem choroby szalonych krów u ludzi? W sierpniu ub.r. Komisja Europejska zniosła zakaz importu wołowiny z Wielkiej ...
WITAMINOMANIA
ANDRZEJ ZIEMBA Styczeń 2000
Zapewniają zdrowie, urodę, pogodę ducha, siłę, sprawność, energię życiową, odporność na stres. Tak wynika z reklam. Czy wydawanie pieniędzy na preparaty witaminowe rzeczywiście ma sens? Już samo słowo "witaminy" jest wielce obiecujące. "Vita" ...
PIĆ I ZDROWYM BYĆ
BARBARA PRATZER Grudzień 1999
Nie po raz pierwszy dowiadujemy się, że zmiana codziennych przyzwyczajeń w znacznym stopniu może obniżyć ryzyko zachorowania na raka. Od dawna wiadomo, że rzucenie palenia oddala niebezpieczeństwo raka płuca, rezygnacja z opalania chroni przed nowotworami ...
NADZIEJA DLA GRUBASÓW
GRZEGORZ NALEPA Październik 1999
Fot. Corel Niedawno odkryte białko mahogany może brać udział w rozwoju otyłości. Na razie nie wiadomo, jaką rolę spełnia ono w komórce. Wyjątkowo interesujące jest jednak to, że przeciwdziała rozwojowi otyłości powodowanej przez dietę wysokotłuszczową ...
TAŃSZE BANANY
EWA KOŁODZIEJAK-NIECKUŁA Lipiec 1999
Banany, po ryżu, pszenicy i mleku, są najwartościowszym pożywieniem. Zaledwie 10% z 86 mln ton światowej produkcji tych owoców trafia co roku na międzynarodowe rynki. Większość - wyprodukowana przez ubogich rolników Afryki, Azji i Ameryki Południowej ...
WEGETARIANIE NA START
EDWIN BENDYK Lipiec 1999
JEŚLI KTOŚ CHCIAŁBY SPRÓBOWAĆ, TO WŁAŚNIE TERAZ, W PEŁNI LATA, KIEDY NIE BRAKUJE WARZYW I OWOCÓW, A MY, WOLNI OD STRESÓW, ODDAJEMY SIĘ WAKACYJNEJ PRZYGODZIE. Rys. Julian Bohdanowicz Warto wybrać wegetarianizm - stwierdzono po raz pierwszy 3 lata ...
MIKROSKOPIJNI TRUCICIELE
TOMASZ ŁĘSKI Lipiec 1999
POMIMO OGROMNEJ POPRAWY STANU HIGIENY W OSTATNIM PÓŁWIECZU ZABÓJCZE ZARAZKI WCIĄŻ CZYHAJĄ NA NAS W POŻYWIENIU. CHOCIAŻ NIEKTÓRE MIKROBY ZNIKŁY NIEMAL CAŁKOWICIE, NIESPODZIEWANIE POJAWIŁY SIĘ INNE, DOTĄD NIEZNANE. Bakterie otaczają nas zewsząd, są ...
NAJEŚĆ SIĘ BAKTERII
MAGDALENA KAWALEC Lipiec 1999
KAŻDY Z NAS BOI SIĘ BAKTERII - KOJARZĄ NAM SIĘ RACZEJ Z CHOROBAMI NIŻ PRODUKCJĄ JOGURTÓW CZY SERÓW. Już w 1908 roku jeden z pionierów mikrobiologii i noblista Eliasz Miecznikow zauważył, że "dobre bakterie" zwalczają zakażenia powodowane ...
PRZEPIS NA PIWO
ILONA BENDYK Czerwiec 1999
Źródło: LPS Weź proszek piwny, wymieszaj z zimną wodą, odczekaj 14 dni - a otrzymasz piwo dobrej jakości. Ten prosty sposób warzenia piwa opracowała firma Miracle Beer Company z Wielkiej Brytanii. Jego najważniejszym elementem jest specjalnie ...
ŻYWNOŚĆ FRANKENSTEINA?
TOMASZ ŁĘSKI Maj 1999
Po ujawnieniu rezultatów badań Arpada Pusztaia z Rowett Research Institute w Aberdeen w Szkocji przez europejskie środki masowego przekazu przetoczyła się prawdziwa burza. Przed kamerami brytyjskiej telewizji Pusztai oświadczył, że z jego badań wynika, ...
SCHUDNĄĆ, ALE JAK?
JERZY DĄBROWSKI Luty 1999
Fot. PhotoDisc Leptyna, odkryta kilka lat temu, jest białkiem produkowanym przez komórki tłuszczowe. Działając na część mózgu - podwzgórze -reguluje apetyt i w ten sposób masę ciała. Mutacje genu tego hormonu są najprawdopodobniej przyczyną ...
AROMATYCZNE, SMACZNE I ZDROWE
TOMASZ ŁĘSKI Grudzień 1998
ROŚLIN O SILNYM SMAKU I AROMACIE UŻYWA SIĘ DO POPRAWIANIA SMAKU POTRAW JUŻ OD TYSIĘCY LAT. OKAZUJE SIĘ, ŻE RÓWNIE WAŻNĄ FUNKCJĄ PRZYPRAW JEST ZAPOBIEGANIE PSUCIU SIĘ ŻYWNOŚCI. Kiedy i gdzie narodził się zwyczaj używania przypraw, nie wiadomo. W średniowiecznej ...
PROBLEM W SKALI XXL
JOANNA NURKOWSKA Październik 1998
Problemu otyłości nie uda się rozwiązać bez pomocy farmakologicznej. Otyłość jest chroniczną chorobą przypominającą pod wieloma względami nadciśnienie czy cukrzycę i tak jak one wymaga dożywotniego leczenia.W swej historii człowiek właściwie nigdy nie ...
KAWA NA DOBRANOC
PAWEŁ WERNICKI Wrzesień 1998
Fot. Kalbar Kawę bezkofeinową otrzymuje się, poddając ziarna zwykłej kawy działaniu gorącej wody lub skroplonego dwutlenku węgla w stanie nadkrytycznym. Tak ostre środki usuwają jednak częściowo składniki decydujące o aromacie. Optymalnym rozwiązaniem ...
MLEKO = ZDROWIE
PAWEŁ WERNICKI Czerwiec 1998
Nie chodzi o oklepane hasło propagandy prozdrowotnej, ale o nowy fakt: firma PPL Therapeutics ogłosiła, że otrzymała od transgenicznej owcy mleko zawierające spore ilości ludzkiego czynnika IX. Czynnik IX to białko, którego niedobór wywołuje hemofilię ...
Z WITAMINĄ C DO MÓZGU
ARKADIUSZ MILLER Maj 1998
Bariera krew-mózg, którą tworzy gęsta sieć naczyń włosowatych, chroni mózg przed niepożądanymi gośćmi. Czasami jednak stanowi przeszkodę także dla związków jak najbardziej pożytecznych. Tak dzieje się na przykład z witaminą C, która wydaje się mieć ...
PRZEŁOM W NAPROMIENIOWANIU ŻYWNOŚCI
ZBIGNIEW JAWOROWSKI Kwiecień 1998
Amerykańska Food and Drug Organization (Federalna Administracja Żywności i Leków) zezwoliła w grudniu ub.r. na stosowanie promieniowania jonizującego do niszczenia mikroorganizmów chorobotwórczych w baraninie i wołowinie. Decyzję tę podjęto po dokonanej ...
Z CEBULĄ NA BAKTERIE
JOANNA KOMOROWSKA Kwiecień 1998
Im cieplejszy klimat, tym bardziej pikantne potrawy narodowej kuchni. Za sprawą badaczy z Cornell University w Stanach Zjednoczonych stwierdzenie to awansowało właśnie ze zwykłej anegdoty do naukowo udowodnionego faktu. Wygląda też na to, że "ogniste" ...
JEDZ RYBY - POŻYJESZ DŁUŻEJ
BARBARA PRATZER Listopad 1997
Fot. Archiwum Nie od dziś naukowcy i lekarze przekonują nas, że sposób odżywiania ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. I znów przybył poważny argument, który zachęca do wzbogacenia jadłospisu o smaczne przecież i lekkostrawne ryby. Aż ...
ILE MLEKA W MLEKU?
KLARA SZATKIEWICZ Lipiec 1997
Fot. Archiwum Zachowanie należytej czystości mleka i jego składu niepokoi wiele mleczarni. Dolewanie wody do mleka przeznaczonego do skupu ma negatywny wpływ na jakość produktów mlecznych oraz podraża koszty ich produkcji. Problemowi temu zaradziła ...
MLEKO PONAD WSZYSTKO!
JOANNA NURKOWSKA Kwiecień 1997
ŻYWIENIOWCY I LEKARZE BIJĄ NA ALARM: PIJEMY ZA MAŁO MLEKA! TYM SAMYM FUNDUJEMY SOBIE NA JESIEŃ ŻYCIA OSTEOPOROZĘ. Pij mleko i tęp muchy - tymi słowami codziennie rano witał mnie tata, wręczając kubek ciepłego, białego płynu, znielubionego przeze mnie ...
KŁOPOTY Z KOSZERNOŚCIĄ
PIOTR DASZKIEWICZ Kwiecień 1997
Koszerna żywność, czyli żywność przygotowana zgodnie z zasadami tradycji żydowskiej, staje się coraz bardziej popularna na całym świecie. Przyczyną jej powodzenia jest chęć uniknięcia zatruć pokarmowych oraz rosnące zainteresowanie judaizmem. Obecnie ...
POWSTRZYMAĆ RAKA SKÓRY
BARBARA PRATZER Kwiecień 1997
Najczęściej na raka skóry chorują Australijczycy, ale problem jest poważny także w wielu innych krajach. Nic więc dziwnego, że wciąż poszukuje się innych niż tylko promieniowanie ultrafioletowe czynników, sprzyjających powstawaniu tej postaci choroby ...
UWAGA, REKLAMA!
JOANNA NURKOWSKA Kwiecień 1997
Już od wielu lat, nie tylko w Polsce, najlepszym przyjacielem wielu dzieci jest telewizor. Spędzają przed nim godziny, oglądając nie tylko filmy i rozmaite programy, ale także liczne reklamy. Międzynarodowe badania przeprowadzone ostatnio na zlecenie ...
SZKODZI NAWET SAMO ŻUCIE
JOANNA NURKOWSKA Październik 1996
Smutna wiadomość dla miłośników chrupek, frytek i innych tłustych pyszności - nawet sam ich smak może nam zaszkodzić. Na to w każdym razie wskazują badania naukowców z Uniwersytetu Purdue w Indiach. Otóż poprosili oni ochotników o połknięcie kapsułek ...
CZYM SMAROWAĆ?
JOANNA NURKOWSKA Wrzesień 1996
W latach osiemdziesiątych w świadomości konsumentów margaryna była substytutem masła dla ubogich. W ostatnim czasie sytuacja zmieniła się diametralnie. Za margaryną opowiedzieli się nie tylko konsumenci, przekonani reklamami, ale i wielu uczonych. Czyżby ...
ZABÓJCA W KAPELUSZU
RYSZARD FELDMAN Sierpień 1996
Nadszedł już czas grzybobrania. Wkrótce wyruszą do lasu tłumy grzybiarzy, szukając prawdziwków, gąsek, maślaków, a nawet rydzów. Niebawem pojawią się pierwsze doniesienia o zatruciach grzybami. Jak truje muchomor sromotnikowy?Jak pozbyć się trucizny?Sromotnik ...
ROŚLINY W KUCHNI NASZYCH PRZODKÓW
ZBIGNIEW PODBIELKOWSKI Czerwiec 1996
DZIEJE POŻYWIENIA ROŚLINNEGO OBEJMUJĄ OGROMNY ODCINEK CZASU. EKSPANSJA CZŁOWIEKA I JEGO OBECNOŚĆ WE WSZYSTKICH ZAKĄTKACH ZIEMI, ZE WZGLĘDU NA WIELKIE BOGACTWO FLOR POSZCZEGÓLNYCH KONTYNENTÓW, NIESŁYCHANIE UTRUDNIA OKREŚLENIE GATUNKÓW ROŚLIN, Z JAKICH ...
LNIANE KULINARIA
JOANNA NURKOWSKA Styczeń 1996
Piszę po lekturze artykułu "Jak to ze lnem jest" ("WiŻ"nr 8/1995), na który, muszę przyznać, długo czekałem. Dotychczas nasionalnu, które miałem w swej kuchni obdarzałem sympatią i zaufaniem intuicyjnie.Najczęściej parzyłem je jak ...